Κλωσσομηχανές ποιότητας
6972 600 676   info@symeko.gr  
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΑΛΑMOY

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΑΛΑMOY

 

 

  1. ΒΗΜΑ

 

( ΒΑΣΙΚΟ)

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΗΜΕΙΟ

ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΚΑΛΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

(ΑΠΟ 15 ΜΕΧΡΙ 27 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ)

 

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΣ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖΑ

2.ΒΗΜΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ( ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ OF

ΤΗΝ ΛΑΜΠΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ

ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ)

ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΑ

ΣΩΣΤΑ (ΑΝΕΜΙΣΤΙΡΑΣ ΘΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΟΛΑΨΗ

ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΑΡΕΣ ΕΠΩΑΣΗΣ  ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΝΕΡΟΥ

ΚΟΥΜΠΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ( ΛΑΣΤΙΧΟ – ΔΟΧΕΙΟ) ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΝΕΡΟ

( ΧΛΕΙΑΡΟ 30 ΒΑΘΜΟΥΣ ) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΒΑΛΒΙΔΑ

ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

( ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΝΕΡΟΥ )

 

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΠΑΝΤΑ * ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ *  ΣΤΙΣ ΣΧΑΡΕΣ ΕΠΩΑΣΗΣ

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ  ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ

ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΟΡΤΥΚΙΑ ΜΕΧΡΙ ΓΑΛΛΟΠΟΥΛΑΣ.

BHMA 2.1

 

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ  ΣΧΑΡΑ ΕΠΩΑΣΗΣ  ΓΙΑ ΘΑΛΑΜΟΥΣ 75-100 ΑΥΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ

( ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΧΑΡΕΣ ΕΠΩΑΣΗΣ )….. ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ…..ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΚΟΥΜΠΩΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΦΙΣ  ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ( ΜΟΤΕΡ)

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΩΑΣΗΣ

ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΩΣΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΑΣΙΚΟ!!!)

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΙΝΕΣ ΘΗΡΕΣ  ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΣΤΟ 40%  ( ΕΙΝΑΙ ΡΥΜΘΙΣΜΕΝΕΣ ) ΕΤΣΙ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ

ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑ 45% – 55%

 

 

ΣΗΜ΄΄( ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ

ΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ ( ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕ  ΑΥΓΑ ΜΕΣΑ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ  ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ  ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ  ΘΗΡΩΝ  ΠΧ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 55%

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΘΗΡΕΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 47% ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΤΣΙ  ΘΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΜΕ

ΣΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΟΡΙΑ . ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΘΗΡΩΝ )

 

BHMA 2.2

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ  (  ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΥΓΑ ) ΚΑΙ  ΤΗΝ   ΔΕΥΤΕΡΗ  ΣΧΑΡΑ

ΕΠΩΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ

ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ( ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ )

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΝΑ 3 ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΗΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ

ΧΩΡΟ ΑΝΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΟΙ ΝΕΟΣΣΟΙ

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!! Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΑΛΑΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΕΠΩΑΣΗΣ – ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΟΝ ( ΑΝΟΙΧΤΟ ) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ

ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

 

  1. ΒΗΜΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΟΝ OF

Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ.

ΣΤΟ DISPLAY  ΑΝΑΒΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ

ΟΤΑΝ Ο ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

 

 

( ΣΗΜ ΄΄ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΥΠΟΥ  KIOUR

ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ

ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ …. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΝΩ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΥΜΠΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ   ΜΙΑ ΦΟΡΑ…. ΜΠΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΜΕΤΑ ΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΒΕΛΑΚΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΚΕΛΣΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΠΑΤΑΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟ ΚΑΙ ΓΥΡΝΑΜΕ

ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΤΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

 

 

 

 

(ΠΑΛΜΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ)

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ  ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΑΝΑΒΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΑΝ

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ 37.7 ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ  ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΝΕΙ  Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΗ.

ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΕΙΣ

ΜΕ  ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΛΟΣ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Η ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΥΘΗΜΗΤΑ ΟΡΙΑ

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΩΑΣΗΣ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 37,7 – 37,8  ΒΑΘΜΟΥΣ

ΚΕΛΣΙΟΥ Η 100 ΦΑΡΕΝΑΙΤ

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!! ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ !!!!!!!Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΥ  ΕΧΟΥΜΕ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ  ΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΠΟ 18 ΜΕΧΡΙ 28 ΒΑΘΜΟΥΣ

ΚΑΛΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΣ

ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ……..ΙΣΩΣ Ο ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟΣ

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΘΑ ΚΑΘΙΣΤΕΡΗΣΗ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ….. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ

 

4.ΒΗΜΑ

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΤΕΡ

ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΓΑ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΗΡΕΜΙΑ

(ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ)

ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΟ ΜΟΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ

240 ΛΕΠΤΑ ( 4 ΩΡΕΣ )  ΟΠΟΤΕ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

ΕΛΕΓΧΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ 18 ΜΕΡΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ

( ΧΛΕΙΑΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ )

ΑΠΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ .

ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΛΑΜΟ….

 

 

ΣΤΑΔΙΟ – ΕΚΚΟΛΑΨΗ

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΜΕΡΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΚΑΤΩ  ΣΧΑΡΑ ΕΠΩΑΣΗΣ ( ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΒΑΛΑΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ  ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΕΠΩΑΣΗ).

ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ

ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΚΕΙ ΕΝΑ-ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΩΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ

ΑΣΠΟΡΑ ( ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ)

ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ….. ΑΝ ΥΠΑΡΧΗ ΥΓΡΑΣΙΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ  ΤΟ ΘΑΛΑΜΟ

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΚΑΘΑΡΣΕΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ

( ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ

ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.

ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΝΕΡΟ ΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑ

ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ

ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ .  Η ΕΠΑΝΩ ΣΧΑΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΕΙ

(ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΣΧΑΡΑΣ  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 3 ΗΜΕΡΩΝ ΒΑΖΟΥΜΕ

ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΩ ΣΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΣΤΟ ΤΕΛΑΡΟ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ

ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΣΣΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΚΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΦΛΙΑ )

 

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

….. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!!!!!! ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΙΝΟΥΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣ

( ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ

ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΟΛΑΨΗ 62%-75%

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ .

 

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ( ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ  ) KIOUR

ΠΑΤΑΜΕ  ΤΟ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟ  ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΠΛΗΚΤΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΩ ΒΕΛΑΚΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ

37,1 ΚΕΛΣΙΟΥ ……ΜΕΤΑ ΠΑΤΑΜΕ  ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΚΑΙ ΔΥΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

( ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΑΥΤΟ

ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΑΥΓΑ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ… ]

 

 

 

ΥΣ.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΚΑΘΕ ΕΠΩΑΣΗΣ-ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ!!!!!!!

ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΑΥΓΑ

 

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΕΚΚΟΛΑΨΕΙΣ

 

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

 

ΤΗΛ 6974527488

email : kwstasym@hotmail.gr

 

KΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ

ΕΠΩΑΣΗ – ΕΚΚΟΛΑΨΗ

 

Λοιπον παμε απο την αρχη

 

Σε επαγγελματικό επίπεδο είναι διαφορετική η επωαστική από την εκκολαπτική

μηχανή. Στην επωαστική τα αυγά θα παραμείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της επώασης

και μετα θα μπούνε στην εκκολαπτική τρεις (3) μέρες πριν εκκολαφτούν.

Πέρα από την ελαφρώς διαφορετική θερμοκρασία και υγρασία που έχει η εκκολαπτική μηχανή η βασική διαφορά είναι ότι στην εκκολαπτική τα αυγά δεν τα γυρίζουμε αλλά βρίσκονται ξαπλωμένα

σ’ ένα σταθερό επίπεδο. Εγώ χρησιμοποιώ την ίδια μηχανή και για τους δυο σκοπούς.

Καλό είναι πριν βάλουμε τα αυγά στην μηχανή να την θέσουμε σε λειτουργία 2 ώρες τουλάχιστον πιο νωρίς ρυθμίζοντας την θερμοκρασία και την υγρασία. Παντα και το ΤΟΝΙΖΩ ΠΑΝΤΑ

πρεπει ΤΑ ΑΥΓΑ που θα βαλουμε στην μηχανη να ειναι ιδια ,η κοτας ,η φασιανου

η γαλοπουλα ,η χηνας ,η ορτυκιου ποτε να μην τα μπερδευουμε ολα μαζι πρωτον γιατι εχουν διαφορετικη ημερομηνια εκκολαψης και δευτερον αν ειναι ολα μαζι μειωνουμε το ποσοστο

επιτυχιας. Η ιδανική θερμοκρασία για επιτυχή επώαση είναι 100 F δηλ 37,7 C

για όλα τα πουλιά με πολύ ελαφριές αποκλίσεις από είδος σε είδος.

Υπάρχει βέβαια ένα όριο ανοχής με χαμηλότερο το 36,6 και υψηλότερο το 38,8.

Αυγά που επωάζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα έχει σαν αποτέλεσμα

να εκκολαφτούν πιο νωρίς.

Η σχετική υγρασία πρέπει να είναι γύρω στο 47% με 55%κατά την φάση της επώασης. Την αυξάνουμε γύρω στο  60% με 70% μόλις οι νεοσσοί σπάσουν το κέλυφος του αυγού και αρχίσουν την προσπάθεια απόσπασής τους από αυτό για να μην κολλάνε στις μεμβράνες του αυγού. Η μέτρηση και ρύθμιση της υγρασίας είναι αρκετά δύσκολη θα έλεγα.

Την υγρασία την αυξάνουμε ή την μειώνουμε με δυο τροπους η ηλεκτρονικα με αυτοματο

υγρασιοποιητη ( με μειονεκτημα οτι ειναι πανακριβος) η με την ποσοτητα του νερού που έχουμε στην μηχανή και την  ποσοτητα αερα . Αν η ποσοτητα  του νερού δεν επαρκεί τότε μπορούμε να την μεγαλώσουμε βαζοντας  περισσοτερο νερο

μέσα στο δοχειο η βαζοντας μεγαλυτερο δοχειο  ..η υγρασία μειώνεται όσο αυξάνει ο όγκος της μηχανής. Επίσης η υγρασίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αερισμό που πρέπει να έχει η μηχανή.

. Η γονιμότερη περίοδος των πτηνών αντιστοιχεί στην πιο φωτεινή, δηλαδή από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να κυμαίνεται από 16ο C  έως 24ο C, ενώ η σχετική υγρασία μεταξύ 55% και 75%.

Να θυμάστε πάντοτε κάτι. Δεν είναι η μηχανή αυτή που θα δώσει

τα χαμηλά ή τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας αλλά ο δικός μας χειρισμός.

Υπαρχουν δυο τυποι μηχανων οι ημιαυτοματες

στις οποιες γυρναμε τα αυγα δυο φορες την μερα με

το χερι ( ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΕΝΑ ΕΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΕΝΑ

ΜΟΧΛΟ ΓΥΡΝΑΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ)

Και υπαρχουν και οι αυτοματες που δεν κανουμε τιποτα τα κανει ολα μονη της με διαφορους μηχανισμους γυρνοντας τα αυγα ανα μια ωρα μια περιστροφη 45 μοιρων..

αυτο πρεπει να γινεται γιατι αν δεν τα γυρναμε συμβαινει το εξης…..επειδη ο κροκος ειναι βαρυς πλακωνει το εμβρυο με αποτελεσμα να μην γονιμοποιηθει

Το ποσοστό επιτυχίας το μετράμε διαιρώντας τους

νεοσσούς που βγήκαν προς το σύνολο των γονιμοποιημένων

αυγών που βάλαμε στην μηχανή επί 100.

Δυστυχώς δεν μπορούμε σχεδόν ποτέ να έχουμε

100% επιτυχία. Καθε μηχανη ξεκιναει

με ποσοστο 50-50 % με κυριο λογο τα αυγα μας

να ειναι σωστα και δυνατα με σπορο…

Αν εχουμε επιτυχια κατω απο το 50 % ειναι

σχεδον σιγουρο οτι κατι δεν εχουμε σωστα υγρασια

θερμοκρασια εξαερισμος της μηχανης

εκτος  και αν η μηχανη μας εμεινε χωρις

ρευμα πανω απο οκτω ωρες χωρις να το γνωριζουμε και τα παγωσαμε…..αν το

ποσοστο ειναι 50 % και πανω ειναι σιγουρο

οτι η μηχανη δουλευει καλα και το ποσοστο

εξαρταται απο αλλους τριτους παραγοντες οπως ανατομια του αυγου

συλλογη των αυγων και καποιο ποσοστο αυτων που δεν εγινε εκκολαψη (κλουβια)

.ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ

ΑΥΓΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ (  4 cm ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΑΥΓΟΥ )

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΑ …..ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ

ΠΟΛΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ

ΣΠΑΝΕ ΕΥΚΟΛΑ ….ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ

ΝΕΟΣΣΟΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ..Οσο τωρα

για την φυλαξη των αυγων (βασικος παραγοντας)

κανουμε το εξης…..μαζευουμε τα αυγα ημερισιος

και τα τοποθετουμε σε αυγοθηκες ΠΑΝΤΑ με την μυτη

προς τα κατω …. τα τοποθετουμε σε δροσερο μερος

και μακρια απο το βλεμμα του ηλιου (προς θεου οχι ψυγειο)

Η ιδανική θερμοκρασία για φύλαξη των αυγών είναι 13 με 17  βαθμοί C. Με αρκετά μεγαλύτερες ή μικρότερες θερμοκρασίες θα έχουμε αρκετές απώλειες σε συνδυασμό πάντα και με τις μέρες φύλαξης. Χαμηλότερες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν το έμβρυο ενώ υψηλότερες θα προκαλέσουν την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα να γίνει αδύνατο και να πεθάνει.

Μαζευουμε λοιπον αυγα το πολυ μιας εβδομαδας

και τα τοποθετουμε στην μηχανη.. . Μέχρι μιας βδομάδας αυγά θα έχουμε απώλεια 1%,

για 10 ημερών η απώλεια ανέρχεται στο 10%, για δυο εβδομάδων αυγά στο 15% κοκ.

Τα αυγά που θα επωάσουμε

πρέπει οπωσδήποτε να είναι γονιμοποιημένα. Δυστυχώς όμως

δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που να μας υποδεικνύει τα γονιμοποιημένα

αυγά από τα μη. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε

είναι να μειώσουμε τα θηλυκά πουλιά ή να αυξήσουμε

τα αρσενικά, ανάλογα στο είδος. Τα θηλυκά πουλιά κάνουν

«αποθήκευση» σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι με ένα ζευγάρωμα

τα αυγά των επόμενων ημερών θα είναι γονιμοποιημένα.

Τα γονιμοποιημένα φαίνονται μετά από την τέταρτη μέρα

επώασης ωοσκοπωντας τα. Η ωοσκόπηση μπορεί να γίνει εύκολα

με ένα χωνί μέσα στο οποίο υπάρχει μια λάμπα 40 WATT.

Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη γιατί δεν δείχνει καλά τις σκιές μέσα στο αυγό…

Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα χαρτινο χωνί μέσα στο

οποίο «πνίγω» μια 40άρα λάμπα. Το φως έχει μια μόνη

διέξοδο, την στενή μπροστινή τρύπα. Αυτή την εφαρμόζω

στο πίσω μέρος του αυγού, στον αεροθάλαμο. Αν το αυγό

είναι γονιμοποιημένο, στην τέταρτη μέρα αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω

από το αυγό κόκκινες μικρές φλεβίτσες και μια μικρή σκούρα κηλίδα στο

εσωτερικό, που είναι το έμβρυο που μεγαλώνει. Όσο περνούν οι μέρες τόσο

η κηλίδα θα γίνεται και πιο μεγάλη.

Πιστεύω οτι αν καταφερουμε να εχουμε ένα ποσοστό της

ταξεως 70 % είναι  πάρα πολύ καλό.

Πολλούς θανάτους τους έχουμε 4η με 5η μέρα αλλά

τους περισσότερους τις τελευταίες μέρες, τις μέρες της

εκκόλαψης. Σ’ αυτές τις μέρες είτε το πουλί πεθαίνει αφού

έχει σπάσει ελαφρά το κέλυφος αλλά δεν μπορεί να βγει είτε

δεν προλαβαίνει ούτε το κέλυφος να σπάσει.

Η τελευταία περίπτωση αναφέρεται σαν «θάνατος στο κέλυφος»

και είναι η περίπτωση για την οποία δεν έχουμε ακριβή συμπεράσματα

το τι φταίει…..μαλλον το ασβεστιο που περιεχει το καθε αυγο..

Πάντως πολλές φορές φταίει το ίδιο το έμβρυο είτε λόγω

φυσικής αδυναμίας είτε κακής διατήρησης των αυγών μέχρι να μπουν

στη μηχανή είτε λόγω κάποιας ασθένειας. Να μην κατηγορούμε λοιπόν

πάντοτε τη μηχανή ή τους εαυτούς μας.

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΖΩΗΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΗΜΩΝ ΟΝΤΑ

ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ..

 

 

 

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτω το σύνολο ημερών επώασης και εκκόλαψης ορισμένων ειδών πουλιών

 

 

ΕΙΔΟΣ  ΜΕΡΕΣ     ΓΥΡΙΣΜΑ ΑΥΓΩΝ

 

Ορτύκι 16 – 17  Από 1η έως 14η ημέρα

 

Κότα    20 – 21 Από 1η έως 18η ημέρα

 

Πέρδικα 23 – 24 Από 1η έως 20η ημέρα

 

Φασιανός 24 – 25  Από 1η έως 21η ημέρα

 

Φραγκόκοτα 26 – 28 Από 1η έως 23η ημέρα

 

Πάπια 27 – 28 Από 1η έως 25η ημέρα

 

Γαλοπούλα 28 – 30 Από 1η έως 26η ημέρα

 

Χήνα 29 – 30 Από 1η έως 27η ημέρα

 

Χηνόπαπια 34 – 35 Από 1η έως 31η ημέρα

 

Παγώνι 28 – 29 Από 1η έως 25η ημέρα

 

 

 

Μια δύσκολη εκκόλαψη

ΕΙΝΑΙ

ΑΥΓΑ ΦΑΣΙΑΝΩΝ

ΦΡΑΓΚΟΚΟΤΕΣ

ΠΑΓΩΝΙΑ

 

(Πάπιες – Χηνες υδοβια)

 

Όταν λοιπόν βάζουμε υδροβια πτηνά πρέπει να κάνουμε το εξης

Παρόλο που η θερμοκρασία είναι η ίδια η διαδικασία διαφέρει πολύ

Βάζουμε τα αυγά στο θάλαμο στο στην

σχάρα εκκολαψης ( όχι στις σχαρες επωασης)  γιατί θα τα γυρνάνε με τα

χέρια δύο φορές την ημέρα ο λόγος που δεν γίνεται αυτόματα

είναι ότι τα υδροβια αυγά πρέπει μετά το πέρας τις όγδοης

(8) μέρας να τα ψεξαζουμε με χλιαρό νερό μια φορά την ημέρα

μέχρι το πέρας της εκκόλαψης δηλ μέχρι να εκκολαφτούν… οπότε

δεν χρειάζεται να γυρνάνε αυτόματα μια και κάθε μέρα ψεκαζοντας τα

θα τα γυρναμε με το χερι…βασικά είναι δύσκολη εκκόλαψη και προσωπικά

τα αφήνω να κάτσουν κλωσσες μιας και γεννάνε λίγες μέρες τον χρόνο…

είναι προτιμότερο…

 

 

 

 

Και εδω καποιες χρησιμες συμβουλες

 

Όλοι σχεδόν όσοι ασχολούνται με διάφορα πτηνά δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να εκκολάψουν τα αυγά από τα διάφορα είδη που εκτρέφουν.

Αρκετά είδη με τις κατάλληλες συνθήκες κλωσάνε τα αυγά τους και εκτρέφουν τους νεοσσούς τους, άλλα με επιτυχία και άλλα όχι.

Έτσι είναι αναπόφευκτη η χρήση εκκολαπτικών μηχανών. Οι εκκολαπτικές μηχανές χρησιμεύουν για την δημιουργία των ιδανικών συνθηκών που επιτρέπουν στα γονιμοποιημένα αυγά να συνεχίσουν την εμβρυϊκή τους ανάπτυξη που έχει ήδη αρχίσει πριν την ωοτοκία, μέχρι την εκκόλαψη του νεοσσού.

Αλλά για να μπορέσει να συμβεί αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πλέον σημαντικός αρχικός και βασικός παράγοντας που χρήζει της προσοχής μας είναι πάντα το αυγό.

Όχι μόνο το αυγό πρέπει φυσικά να είναι γονιμοποιημένο για να έχουμε εκκόλαψη, αλλά εάν θέλουμε να έχουμε το άριστο ποσοστό εκκολάψεως, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε όλο τον κύκλο από τον σχηματισμό του αυγού στην μητέρα έως την γέννα του. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε με προσοχή τις κατωτέρω οδηγίες:

– Να μην χρησιμοποιούμε αυγά αγορασμένα από την αγορά για θρεπτικό σκοπό, αλλά αυγά μαζεμένα από κοτέτσια, όπου ζούνε παραγωγικά ώριμα, όχι πολύ νεαρά ή γέρικα, αλλά υγιή και καλοταϊσμένα πτηνά και όπου ο αριθμός των αρσενικών είναι ανάλογος των θηλυκών για να έχουμε ικανό ποσοστό γονιμοποιημένων αυγών. Ακολουθούν ενδεικτικές παραγωγικές ηλικίες και αναλογίες αρσενικών θηλυκών:

 

Παραγωγική ωριμότητα

Αναλογία

Είδος αυγού Αρσενικό Θηλυκό Αρσενικών Θηλυκών

Ορτύκι 60 μέρες 50 μέρες 1 3

Κότα 6/8 μήνες 6/8 μήνες 1 10

Πέρδικα 10/12 μήνες 10/12 μήνες 1 1

Φασιανός 6/7 μήνες 6/7 μήνες 1 7

Φραγκόκοτα 8/10 μήνες 8/10 μήνες 1 2

Πάπια 8 μήνες 4 μήνες 1 4

Γαλοπούλα 7 μήνες 7 μήνες 1 10

Χήνα 8 μήνες 7μήνες 1 4

 

 

 

– Να αποφεύγουμε αυγά από αιμομικτικά πτηνά, διότι αυτό θα συνεπάγεται αυγά που θα περιέχουν αδύναμα έμβρυα που πιθανόν θα ψοφήσουν.

 

– Να συνηθίσουμε τα πτηνά να γεννάνε σε φωλιές και όχι στο έδαφος όπου τα αυγά μπορεί να λερωθούν ή να μολυνθούν. Τοποθετούμε τις φωλιές σε σκιερό μέρος και τις διατηρούμε καθαρές.

 

– Η γονιμότερη περίοδος των πτηνών αντιστοιχεί στην πιο φωτεινή, δηλαδή από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να κυμαίνεται από 16ο C  έως 24ο C, ενώ η σχετική υγρασία μεταξύ 55% και 75%.

 

– Να αποφεύγουμε την έκθεση των αυγών στον ήλιο ή την αποθήκευσή τους σε ζεστά σημεία, διότι έτσι αρχίζει η εμβρυοβλάστηση τους πολύ πριν τοποθετηθούν στην εκκολαπτική μηχανή η οποία μπορεί και να διακοπεί με καταστροφικά αποτελέσματα και θάνατο του εμβρύου, ειδικά εάν υπάρξει και μία μικρή περίοδος αποθήκευσης πριν την τοποθέτησή τους στην εκκολαπτική.

 

– Να μαζεύουμε τα αυγά με καθαρά χέρια τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα και να τα τοποθετούμε σε κατάλληλο χώρο όρθια με την μύτη τους προς τα κάτω. Σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο καιρό πρέπει να μαζεύουμε τα αυγά κάθε μία ώρα.

 

– Στο τέλος κάθε ημέρας δεν θα πρέπει να μένουν αυγά στις φωλιές και αυτές θα πρέπει να απομονώνονται για να μην τις λερώνουν τα πτηνά το βράδυ, και να ξανανοίγουν το επόμενο πρωί.

 

– Να μαζεύουμε τα αυγά όσο πιο σύντομα μετά την γέννα, χωρίς να τα κουνάμε ή να τα χτυπάμε μεταξύ τους, και θα πρέπει να χωρίζονται σύμφωνα με το μέγεθος, το σχήμα, το βάρος και το είδος των πόρων τους. Τα αυγά θα πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους, ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά, να έχουν κανονικό σχήμα ούτε πολύ στρογγυλεμένα ούτε πολύ μυτερά, με μικρούς πόρους, και γενικά να μην διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Τα αυγά πρέπει να καθαρίζονται χωρίς την χρήση νερού. Κατ’ εξαίρεση πολύ βρώμικα αυγά εάν είναι τελείως απαραίτητο να τοποθετηθούν στην εκκολαπτική θα πρέπει ή να ξύνονται ελαφρά με κάποιο γυαλόχαρτο ή να πλένονται σε νερό με μεγαλύτερη θερμοκρασία από το αυγό ούτως ώστε να μην εισχωρήσουν μικρόβια από τον εξωτερικό φλοιό του αυγού στο εσωτερικό του.

 

– Μετά την διαλογή των αυγών θα πρέπει να αποθηκεύονται (με την μύτη κάτω) για 24 ώρες τουλάχιστον σε κάποιο χώρο με σταθερή θερμοκρασία 15ο με 18ο C και σχετική υγρασία μεταξύ 70% και 75%. Μετά από τα ανωτέρω τα αυγά είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στην εκκολαπτική μηχανή.

 

Για να έχουμε άριστη εκκόλαψη τα αυγά δεν πρέπει να αποθηκεύονται πλέον των 6-7 ημερών από την ωοτοκία.

 

Εάν χρησιμοποιήσουμε αυγά που έχουν αποθηκευτεί για παραπάνω από 7 ημέρες, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβούν τα εξής:

 

  • Να μην γίνει η εκκόλαψη με αποτέλεσμα να ψοφήσει το πουλί στο αυγό.
  • Το έμβρυο να μην ωριμάσει.
  • Η εκκόλαψη να γίνει με καθυστέρηση ή με διακοπές και οι νεοσσοί αν βγουν να είναι αδύνατοι ή παραμορφωμένοι.
  • Μερικοί νεοσσοί μπορεί να καταφέρουν να σπάσουν το κέλυφος, αλλά θα είναι αδύναμα να βγουν από το αυγό και μένοντας εγκλωβισμένα να ψοφήσουν• Το γονιμοποιημένο αυγό δεν θα προχωρήσει στην δημιουργία του εμβρύου με αποτέλεσμα μεγάλου αριθμού κλούβιων αυγών.
  • Δημιουργία κατώτερης ποιότητας νεοσσών.

 

Σχετικά με τα κλούβια αυγά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκραγούν μέσα στην εκκολαπτική μηχανή με αποτέλεσμα να βρωμίσουν και τα καλά αυγά αλλά και το εσωτερικό της μηχανής που χρειάζεται άμεση επέμβαση, καλό καθαρισμό και απολύμανση.

 

Φρέσκα αυγά συνεπάγονται κανονικότερη εκκόλαψη και υγιέστερους νεοσσούς.

 

Αυγά που πρέπει να τοποθετούνται στην εκκολαπτική

 

Ενδεικτικό σχήμα, μέγεθος και βάρος των αυγών που πρέπει να τοποθετούνται στην εκκολαπτική μηχανή φαίνονται στον παρακάτω πίνακα για εκκολαπτικές μηχανές χωρητικότητας 40 και 120 αυγών αντιστοίχως.

 

Φυσικά υπάρχουν και εκκολαπτικές μηχανές με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά τα ανωτέρω μεγέθη είναι αρκετά ικανοποιητικά για τον ερασιτέχνη.

 

Είναι πρακτικότερο, αν και όχι οικονομικότερο, αντί να χρησιμοποιούμε μία εκκολαπτική μηχανή μόνο, με χωρητικότητα 300 αυγών να επιλέγουμε δύο μηχανές των 160 αυγών, έτσι σε περίπτωση κάποιας βλάβης να μην καταστρέφονται όλα τα υπό εκκόλαψη αυγά αλλά να μπορούμε να συνεχίσουμε την εκκόλαψη σε μία εκκολαπτική με τα πιο ενδιαφέροντα είδη.

 

Ενδεικτ. χωρητικότης

Ενδεικτικές διαστάσεις Ενδεικτικό βάρος 40άρας μηχανής 120άρας μηχανής

Είδος αυγού ΔιάμετροςΧ Ύψος (χιλ.) Γραμμάρια Τεμάχια Τεμάχια

Ορτύκι 25 Χ 30 11 70 140

Κότα 40 Χ 50 45 24 54

Κότα 43 Χ 50 53 24 48

Πέρδικα 30 Χ 40 12 – 14 42 84

Φασιανός 35 Χ 46 30 – 35 30 60

Φραγκόκοτα 35 Χ 49 45 30 60

Φραγκόκοτα 38 Χ 49 50 24 54

Πάπια 46 Χ 60 70 20 40

Πάπια 46 Χ65 75 16 32

Γαλοπούλα 46 Χ 66 70 16 32

Γαλοπούλα 50 Χ70 85 12 28

Χήνα 65 Χ 100 120 6 15

Χήνα 68 Χ 106 140 4 10

 

 

Αυγά που δεν πρέπει να τοποθετούνται στην εκκολαπτική

Αυγά μπαγιάτικα, με ανώμαλη μορφολογία, λεπτό ή σπασμένο κέλυφος, μικρό μέγεθος και γενικά ελαττωματικά δεν πρέπει να τοποθετούνται στην εκκολαπτική μηχανή

 

Που να τοποθετηθεί η εκκολαπτική μηχανή

Επιλέγουμε έναν χώρο με σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 16ο C και 26ο C, έστω και αν η μηχανή μπορεί να λειτουργήσει σε έναν χώρο που η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 31ο C, με σχετική υγρασία μεταξύ 45% και 55%, χωρίς μυρωδιές, καλά αεριζόμενο και με όχι ξηρή ατμόσφαιρα και με κλειστές πόρτες και παράθυρα για την αποφυγή ρευμάτων. Ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλός και η εκκολαπτική πρέπει να τοποθετηθεί σε οριζόντιο ξύλινο σταθερό επίπεδο τουλάχιστον 80 εκ. από το δάπεδο.

 

Η εκκολαπτική πρέπει να απέχει από θερμαντικά ή ψυκτικά σώματα που αλλοιώνουν την εσωτερική της θερμοκρασία. Στον χώρο της εκκολαπτικής δεν πρέπει να υπάρχουν άλλα ζώα ή πτηνά, ούτε και οι νεοσσοί μετά την εκκόλαψη. Δεν πλένουμε με νερό κοντά στην εκκολαπτική για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας.

Προσοχή χρειάζεται τους ζεστούς μήνες, που πιθανώς ο χώρος της εκκολαπτικής θα υπερθερμαίνεται, οπότε θα χρειάζεται ψύξη, αλλά και τους κρύους μήνες που θα χρειάζεται θέρμανση.

 

Οδηγίες εκκολάψεως

 

Α) Να χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά το πολύ 6-7 ημερών, κανονικού σχήματος και βάρους.

Β) Εάν η μηχανή δεν έχει αυτόματη περιστροφή, να περιστρέφουμε τα αυγά 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) προτιμότερο χωρίς να ανοίγουμε την μηχανή, αλλά με την ράβδο περιστροφής (εάν υπάρχει).

Γ) Συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό κάθε 2 ημέρες ή όποτε τελειώνει.

Σημείωση : Οι ανωτέρω ενέργειες Α,Β και Γ, πρέπει να σταματούν 3 ημέρες πριν την αναμενόμενη εκκόλαψη, άρα την τρίτη μέρα πριν την εκκόλαψη πρέπει να φροντίσουμε οι δεξαμενές να είναι γεμάτες, και το καπάκι να παραμείνει κλειστό στο ίδιο διάστημα.

Δ) Σε κάθε περιστροφή των αυγών να ελέγχουμε την στάθμη του θερμομέτρου που πρέπει να παραμένει στην κόκκινη ένδειξη. Μικρή απόκλιση δεν δημιουργεί πρόβλημα ειδικά όταν οφείλεται στην κίνηση των πρώτων εκκολαπτόμενων νεοσσών.

Ε) Εάν έχουμε λίγα αυγά προς εκκόλαψη, τοποθετούμε τα αυγά με τέτοιο τρόπο που να μην είναι συγκεντρωμένα σε μια πλευρά μόνο, αλλά να επιτρέπουν την ομοιόμορφη κυκλοφορία του αέρα.

ΣΤ) Την έκτη με έβδομη μέρα μπορούμε να ωοσκοπήσουμε τα αυγά και να αφαιρέσουμε τα μη γονιμοποιημένα.

Ζ) Εάν εκκολάπτουμε αυγά υδροβίων (χήνα – πάπια), θα πρέπει από την ένατη ημέρα να ανοίγουμε το καπάκι κάθε μέρα για 15 με 20 λεπτά για να “κρυώνουν” και πριν κλείσουμε το καπάκι να τα ψεκάζουμε με χλιαρό νερό. Φυσικά τις τρεις τελευταίες ημέρες αυτές οι επεμβάσεις πρέπει να σταματάνε.

Η) Την πρώτη από τις τρεις τελευταίες ημέρες αφαιρούμε εάν υπάρχουν διαχωριστικά, για να έχουν χώρο οι νεοσσοί, μετακινούμε την βάση των αυγών σε ίσες αποστάσεις από τα τοιχώματα και τοποθετούμε οριζοντίως δύο διαχωριστικά στα κενά για να μην πέσουν οι νεοσσοί στο νερό.

Θ) Μετά την εκκόλαψη οι νεοσσοί παραμένουν για 24 ώρες στην μηχανή για να στεγνώσουν και μετά τοποθετούνται σε ζεστό αναθρεπτήριο.

Ι) Μετά την απομάκρυνση των νεοσσών καθαρίζουμε την μηχανή με ένα υγρό πανί και απολυμαίνουμε.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

 

Α) Εάν είναι δυνατόν να μην τοποθετούμε προς εκκόλαψη αυγά διαφορετικών πτηνών ή σε διαφορετικές ημερομηνίες. Εάν παρατηρούμε δυσάρεστη οσμή κατά την επώαση ή θάνατο των νεοσσών, απολυμαίνουμε την μηχανή άδεια (και σβηστή) με κατάλληλο απολυμαντικό.

 

Β) Κατά την διάρκεια της επώασης δεν πρέπει να σχηματίζεται υγρασία στο καπάκι. Εάν δημιουργηθεί αυτό ανυψώνουμε το καπάκι λίγο μέχρι να φύγει η υγρασία και ξανακλείνουμε. Αντιθέτως κατά την διάρκεια της εκκόλαψης η υγρασία στο καπάκι είναι φυσιολογική.

 

Γ) Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος για 5–6 ώρες δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον το καπάκι παραμείνει κλειστό. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διακοπής μετακινούμε την μηχανή σε ζεστό χώρο και ανοίγουμε το καπάκι.

 

Μετά την εκκόλαψη

Ελέγχουμε τα μη εκκολαφθέντα αυγά για τους λόγους μη εκκολάψεως και κάνουμε τις διάφορες ρυθμίσεις που πιθανώς χρειάζονται.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Το θερμόμετρο της μηχανής, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας μόνο, και συνήθως έχει ρυθμιστεί στο εργοστάσιο με όργανα ακριβείας στους 100 F (37.80 C). Εάν χρειαστεί να ρυθμιστεί για κάποιο λόγο, η αύξηση της θερμοκρασίας επιτυγχάνεται συνήθως με την περιστροφή της ρυθμιστικής βίδας δεξιόστροφα ενώ η μείωση αριστερόστροφα. Χρησιμοποιούμε την ένδειξη της ενδεικτικής λυχνίας η οποία ανάβει όταν λειτουργεί το θερμαντικό στοιχείο.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΚΟΛΑΨΕΩΣ

Είδος αυγού Διάρκεια εκκολάψεως (ημέρες) Περιστροφή αυγών

Ορτύκι 16 – 17 Από 1η έως 14η ημέρα

Κότα 20 – 21 Από 1η έως 18η ημέρα

Πέρδικα 23 – 24 Από 1η έως 20η ημέρα

Φασιανός 24 – 25 Από 1η έως 21η ημέρα

Φραγκόκοτα 26 – 28 Από 1η έως 23η ημέρα

Πάπια 27 – 28 Από 1η έως 25η ημέρα

Γαλοπούλα 28 – 30 Από 1η έως 26η ημέρα

Χήνα 29 – 30 Από 1η έως 27η ημέρα

Χηνόπαπια 34 – 35 Από 1η έως 31η ημέρα

Παγώνι 28 – 29 Από 1η έως 25η ημέρα

 

 

 

Σημείωση

Οι παραπάνω μέρες είναι ενδεικτικές του είδους και ποικίλλουν για τις διάφορες κατηγορίες τους (φασιανοί και θηραματικά).

 

Το ποσοστό υγρασίας ποικίλλει κατά την διάρκεια της επώασης και εκκόλαψης, και για την κότα είναι 52% και 62% αντίστοιχα, για δε τον φασιανό και την πέρδικα 38-43% και 56-62%.

 

Κλώσσες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ωραιότερο θέαμα είναι της κλώσσας με τα κλωσσόπουλα της.

 

Σαφώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες που να είναι κλώσσες, αλλά κάποιες είναι πολύ καλές κλώσσες, άλλες μέτριες και άλλες δεν κλωσσάνε καθόλου.

Για να “καθίσει” μία κότα στα αυγά της θα πρέπει να βρει το κατάλληλο περιβάλλον που κατά την γνώμη της είναι ασφαλης. Συνήθως δεν προτιμάνε τις βιομηχανικές φωλιές που τοποθετούμε εμείς, αλλά διαλέγουν ένα σκοτεινό και καλά κρυμμένο σημείο για να κλωσσήσουν. Ειδικά σε μεγάλους κήπους με διάφορες εγκαταστάσεις, μηχανήματα, παλέτες, καλάθια, ακόμα και παλιά ελαστικά και πυκνή βλάστηση, επιλέγει η κότα την κρυψώνα της όπου γεννάει τα αυγά της καλά κρυμμένα, και κατά τα άλλα συνεχίζει να συμπεριφέρεται κανονικά.

 

Μόλις συμπληρώσει ικανό αριθμό αυγών, “εξαφανίζεται” κυριολεκτικά και μετά από την εκκόλαψη εμφανίζεται πολύ περήφανη με τους νεοσσούς της. Οι νεοσσοί από τις πρώτες ημέρες βοσκάνε κοντά πάντα με την μητέρα τους και σκαλίζουν το έδαφος μιμούμενοι και εκπαιδευόμενοι από αυτήν. Μόλις κρυώσουν, ή το βράδυ, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το φτέρωμα της μητέρας τους. Είναι πολύ συνηθισμένο εάν έχουμε έναν κόκκορα με μία κότα να συμπεριφέρονται σαν αντρόγυνο, με το κόκκορα να προσέχει την φωλιά όσο η κότα κλωσσάει, και όταν βγούνε οι νεοσσοί να τα προσέχουν μαζί, επιτιθέμενοι σε όποιον απειλήσει τους νεοσσούς.

 

Καλό είναι πριν την εποχή που αναμένουμε τις κότες μας να κλωσσήσουν (Άνοιξη), να τους κάνουμε μία προληπτική αποπαρασίτωση, εσωτερικά με κάποιο ανθελμινθικό και εξωτερικά με κάποια παρασιτοκτόνο σκόνη επιπάσεως, ούτως ώστε να μην έχουν ενοχλήσεις κατά την διάρκεια του κλωσσήματος και αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα αυγά τους.

 

Ανάθρεψη

Εάν οι κότες μας κλωσσάνε τα αυγά τους, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο, απλώς να έχουμε τον νου μας σε εξωτερικούς κινδύνους, αρπακτικά πουλιά, γάτες, σκύλους, αλεπούδες κ.λ.π. και κάποια προστασία σε περίπτωση κακοκαιρίας που είναι πιθανόν να βραχούνε οι νεοσσοί και να ψοφήσουν.

Η κλώσσα θα εκπαιδεύσει τους νεοσσούς της στην ανεύρεση της τροφής και του νερού (χαμηλές ποτίστρες χρειάζονται) και θα τους παρέχει την ζεστασιά της όποτε την χρειάζονται.

Από την μάνα κλώσσα περνάει αποτελεσματικά η ανοσία της σε διάφορες αρρώστιες στους νεοσσούς.

Εάν όμως εκκολάπτουμε μόνοι μας τους νεοσσούς με την εκκολαπτική μηχανή, αφού τους αφήσουμε για 24 ώρες μετά την εκκόλαψη στην μηχανή για να στεγνώσουν, θα πρέπει να τους μεταφέρουμε σε κατάλληλα θερμαινόμενα αναθρεπτήρια για διάστημα περίπου ενός μηνός με θερμοκρασία μειούμενη από την πρώτη μέρα στους 35 Κελσίου έως την θερμοκρασία του περιβάλλοντος την τελευταία ημέρα. Απαραίτητη είναι φυσικά η διατροφή τους με κατάλληλο φύραμα νεοσσών και η παροχή καθαρού πόσιμου νερού και περιβάλλοντος.

 

ΥΣ. ΚΑΛΕΣ ΕΚΚOΛΑΨEIΣ…

Πληροφορίες?

Τηλεφωνήστε μας… +30 6972 600 676